2012. június 14., csütörtök

A porszívó porzsák és az illatok

A porszívó porzsákot általában 2-4 hetente cserélik. Ipari szinten sűrűbben.Amikor takarítunk, akkor mindent felszívunk (levelek, atka, hajszál, ételmaradék, morzsa, rovar tetemek, stb.) Ezek bizony szerves anyagok, a porzsákban sötét van, a szobában pedig meleg, és némi páratartalom. Kész is a tökéletes komposztáló.

Mi lenne, ha a konyhai szemetest nem vinné ki 2-4 hétig?

Egyszerűen rothadásnak, szaporodásnak indulnak a szerves anyagok és az élővilág már néhány óra elteltével kialakul. Legközelebb, mikor bekapcsoljuk a porszívót szagok formájában távozik. Ezt a rothadt, poros levegőt lélegzi be utána mindenki hosszú órákon keresztül.

Ezért büdös a porszívó.

A minket körülvevő levegőnek a tisztasága, az illata, a páratartalma is erősen befolyásolja, hogyan érezzük magunkat a helyiségben, ráadásul a páratartalom erősen meghatározza hőérzetünket is. 

A levegő tisztasága nem csupán jó érzést okoz, de csökkenti a vírusos és bakteriális fertőzés lehetőségét, valamint a poratkák okozta allergiát, és ez csak pár példa a sok közül.

A levegő tisztaságát nem csak szellőztetéssel érdemes elősegíteni, jó, ha kiegészítő eszközöket is alkalmazunk. Elég, ha csak azt gondoljuk végig, hogy az utcán lévő levegő mennyire tiszta, vagy szennyezett, és máris logikus, hogy miért van szükség további szűrésre.

A porszívó porzsák - ami maga is egy szűrő - és a többi szűrő, úgynevezett rácsos szerkezetű anyagból készül, leegyszerűsítve olyan, mint a szúnyogháló. A szúnyogháló is egy szűrő, úgy tudunk szellőztetni, hogy kiszűri a nem kívánatos bogarakat a levegőből. A nagy bogarak kint maradnak, de a nagyon kicsik bejutnak.

A szőnyeg tisztítását minden esetben porszívózással kezdjük. Amennyiben megoldható, akkor a szőnyeg mindkét oldalát porszívózzuk ki alaposan, ezután következhet a vizes takarítás.

Ügyeljünk rá, hogy porszívózás közben mindig legyen nyitva az ablak, mivel a por felkavarodása megkívánja a folyamatos levegőcserét a helyiségben.

Pontosan a por felkavarodásából adódóan vékony réteg képződik a tárgyakon és bútorokon, ezért a porszívózás utáni portörlés minden esetben szükséges, akkor is, ha ezt előtte már elvégeztük.


Swirl porszívó illatosítók
És hogy mit tehetünk még? A levegő illatosítására és nem utolsó sorban a levegő fertőtlenítésére használhatunk speciális porszívó illatosítókat, vagy takarítás után a levegőbe permetezhetjük az alábbi keveréket:

Levegőfertőtlenítő spray
10 csepp citrom és 10 csepp levendulaolaj feloldva 10 ml alkoholban, majd ez elkeverve 1 liter vízben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése