2012. június 11., hétfő

A porszívó története

 A porszívó felületi szennyeződés eltávolítására alkalmas elektromos eszköz, mely vákuum létrehozásával szívja fel a port, szennyeződést. Rengeteg változata létezik, a mozgathatótól a központi porszívóig, a kis méretű kézitől a nagyméretű ipari gépekig. Létezik vízzel és gőzzel tisztító változata is.


James Hume
James Hume
A porszívó története a mechanikus seprűkkel kezdődött. Az első mechanikus seprűt 1811-ben az angol James Hume készítette el, ezt Lucius Bigelow fejlesztette tovább 1858-ban. Ezek a seprűk azonban nem működtek túl jól, általában több port vertek fel, mint amennyit összeszedtek. 1876-ban Melville Bissell felesége, Anna kérésére alkotta meg a mechanikus szőnyegseprűt, melynek doboztestében kefék forogtak, így gyűjtve össze a port a szőnyeg felszínéről. A találmány óriási sikert aratott, a család hamarosan gyárat hozatott létre.


Hubert Cecil Booth
Hubert Cecil Booth
Az első porszívó
Az első porszívó
A mai porszívók ősének tekinthető gépet 1901-ben Hubert Cecil Booth alkotta meg, miután végignézte, hogyan próbálkoznak hiábavalóan a vasútállomáson egy géppel kifújni a port a kocsikból. Ekkor jutott eszébe, hogy miért nem a beszívással próbálkoznak meg. Saját otthonában egy zsebkendő segítségével próbálta ki elméletét, majd megalkotta gépezetét, mely olyan hatalmas volt, hogy lovaskocsival kellett húzni, és hatalmas zajjal járt a működtetése. Ennek ellenére mégis népszerű volt, középületek, szállodák, sőt VII. Eduárd brit király is előszeretettel vette igénybe a szolgáltatást. 1904-ben Booth megalkotta az első háztartási porszívót is, melyet két cseléd tudott csak működtetni, a gép mégis népszerű lett. Egy évvel később elkészült az elektromos árammal működtetett változat is, és megjelentek a konkurens cégek is a piacon. Ezek közül a Hoover bizonyult a legerősebbnek, olyannyira, hogy angol nyelvterületen a hoover szó a porszívót jelenti. Booth cége ipari porszívók gyártására állt át, és elkészítették a világ legnagyobb méretű, 13,5 tonnát nyomó porszívóját is az angol bányászat számára.

A 20. század folyamán a gépek egyre könnyebbek lettek, az először fémből készült porszívók külső borítását műanyagra cserélték. Többféle változat is megjelent, porzsákkal és porzsák nélkül, forró gőzzel vagy éppen vízzel tisztítók is. Az 1990-es években elkészültek a ciklonikus szűréssel működő porszívók, a 2000-es években pedig megjelentek az önállóan működő robotporszívók is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése